fbpx
Pulau

13 Tips Melancong ke Pulau Perhentian Kecil?

Pulau Perhentian Posted On
Posted By Zainal Abidin

Syukur dikurniakan rezeki dapat bercuti ke Pulau Perhentian Kecil. Kepada yang belum pernah ke sini, saya cadangkan sekiranya ada masa, datanglah melawat ke sini. Terus-terang saya katakan, memang saya bercadang akan ke sini lagi. Pulau yang sangat cantik dan sesuai untuk beristirehat.

Sesuai untuk semua kategori umur; muda atau tua, bersama keluarga ataupun kawan-kawan. Itulah keunikannya. Tidak seperti pulau-pulau di Thailand yang kadang-kadang ianya hanya sesuai untuk orang muda, di sini suasananya berbeza. Serba sederhana.

Untuk peminat snorkelling, Pulau Perhentian memang destinasi yang wajib anda datang.

Macam biasa, sekiranya ke sini, pastikan anda buat tempahan hotel awal-awal. Hotel di Pulau Perhentian Kecil ni tak sebanyak di Perhentian Besar.

Saya dan isteri buat tempahan hanya beberapa hari sebelum ke sini. Sebenarnya ini perancangan last minit. Nasib baik masih ada kosong.

Sewaktu kami berkumpul di pejabat travel agent untuk ambil tiket bot dan uruskan bayaran, terjumpa seorang abang dan kakak dari Kedah. Katanya, dia buat tempahan ke Pulau Perhentian sebulan yang lalu. “Itupun nasib-nasib ada kosong “.

Saya bagitau yang kami baru booking 3 hari yang lepas. Terkejut abang tu. ” Toddiiaaaaa aihhhh biaq betoiii? Ada kosong naaa!! ”

Rupa-rupanya bila ditanya kepada ejen pelancongan, katanya ada pelanggan yang batalkan tempahan saat akhir. Kebetulan kami pun telefon untuk ke Perhentian, terus dia offer pakej tersebut. Syukur.

Boleh cuba hubungi Pulau Perhentian Mieha Holidays Sdn Bhd (01126081674)

Saya tahu, kita semua susah nak dapat cuti panjang dan susah nak dapat peluang bercuti. Jadi saya nak berkongsi beberapa tips supaya percutian anda ke sini, walaupun singkat, namun boleh dirancang dengan teratur dan meninggalkan kenangan yang manis untuk anda.

View pagi-pagi di Long Beach

Kandungan

1 – Musim tengkujuh (monsun)

Pulau di sebelah pantai timur akan mengalami musim tengkujuh setiap tahun. Pada musim ni, pulau biasanya akan ditutup sebab laut sangat bergelora. Hujan lebat, angin yang kuat dan ombak sangat besar menyebabkan sebarang aktiviti tidak boleh dijalankan.

Pulau Perhentian akan ditutup selama 4 bulan setiap tahun mulai dari bulan November sehingga Februari.

Pulau Perhentian Kecil ni boleh dikatakan meriah sepanjang masa. Tidak seperti Thailand, yang mana ada peak season dan off-season. Di sini, sentiasa ramai. Macam saya pesan di awal-awal tadi, sangat disarankan untuk booking hotel awal. Tambahan pula kalau cuti sekolah.

2. Pakej 3 hari 2 malam

Kami bertolak dari Shah Alam hari Khamis jam 1030 malam. Pukul 4 pagi singgah di R&R Lebuhraya Pantai Timur untuk tidur sejam. Letih tu tidak, tapi mengantuk. Awal-awal lagi memang kami dah merancang untuk tidur di pertengahan jalan. Jadi kami bawa comforter. Nyenyak.

Jam 5 teruskan perjalanan dan singgah di masjid untuk subuh. Kemudian jam 7 pagi dihubungi oleh seorang pakcik yang akan uruskan parking dan bawa kami kepada pejabat ejen. Itulah kelebihan guna ejen. Teratur.

Bila kami berjumpa pakcik tersebut, memang saya dan isteri terkejut. Muka pakcik tu sebijik macam Ustaz Azhar Idrus. Serius tak tipu!

Adakah pakcik ni adik atau ada hubungan darah dengan Ustaz Azhar Idrus? Itu persoalan yang bermain dalam kepala otak saya. Rupanya persoalan yang sama juga terbentuk dalam kepala isteri saya. Betullah apa yang orang tua-tua selalu cakap, suami isteri selalu berfikiran sama 🙂

Entah mungkin disebabkan terlampau terkejut, tak terdetik rasa nak tangkap gambar.

Next time kami pergi, kalau ada rezeki saya akan bergambar dengan pakcik tu.

3 – Jeti

Untuk ke Pulau Perhentian, anda perlu ke jeti di Kuala Besut. Kalau anda naik bas, ambil bas yang berhenti di Stesen Bas Kuala Besut. Stesen bas ini terletak betul-betul berdekatan dengan jeti. Boleh jalan kaki.

4 – Breakfast Sekitar Jeti Kuala Besut

Di sekitar jeti, ada banyak kedai makan dan kedai runcit. Jadi jangan bimbang kalau perut kosong, boleh lapik dulu. Kedai runcit dan 7-eleven pun ada.

Kalau nak jimatkan sikit duit, boleh beli bekalan air tin atau mineral di kedai runcit. Sebab di pulau harga adalah double. Dan sebaiknya beli jugalah sabun mandi ekstra untuk dibawa. Sabun hotel tak cukup dan tak puas sebab kita akan ada banyak aktiviti di Pulau.

5 – Parking (Garaj berbumbung)

Untuk ke Pulau Perhentian, kita mesti akan parking kenderaan kita kan? Kecuali kalau kita datang naik bas.

Harga parking adalah RM10 sehari.

Kami masuk parking 12hb, keluar 14hb. 3 hari RM 30.00. Memanglah kalau kira based on malam, hanya 2 malam. Tapi kiraan kadar parking adalah based on hari.

Di sekitar jeti ada banyak perkhidmatan parking. Harga adalah sama. Perkhidmatan ini disediakan oleh penduduk di situ. Kita akan parking dalam laman rumah mereka yang dah di-convert jadi tempat parking.

6 – Tambang Bot

Tambang untuk pergi dan balik :

  • RM70 (dewasa)
  • RM35 (kanak-kanak)

Anda juga dikehendaki membayar cas yang dikenakan jabatan laut iaitu RM5 seorang.

Kalau kita tempah hotel dan chalet melalui agen pelancongan, kita mungkin boleh dapat diskaun dan harga adalah RM50.

Ada 3 waktu utama bot bertolak ke Pulau.

  • 8 pagi
  • 12 tengah hari
  • 4 petang

Ini adalah waktu ianya mula beroperasi. Memandangkan bot banyak dan keadaaan sesak di jeti. Kebiasaannya akan berlaku kelewatan. Bot kami bertolak jam 9 pagi.

Perjalanan ambil masa lebih kurang 30-45 minit. Bot akan berhenti di 2 tempat :

  • Jika anda ke Coral Bay, anda perlu turun di turun di jeti pertama.
  • Jika ke Long Beach, anda perlu turun di jeti ke-2.

Jangan bimbang sebab pemandu bot akan tanya nama hotel kita sebelum naik bot. Dia akan beritahu bila sudah sampai jeti yang sepatutnya.

Menuju ke Long Beach
Dah nampak dah Long Beach

7 – Coral Bay atau Long Beach

Di Pulau Perhentian Kecil, anda boleh buat pilihan di bahagian mana anda nak menginap.

Kedua-dua side cantik. Bahkan anda boleh berjalan kaki trekking merentas bukit dari Coral bay ke Long Beach. Hotel-hotel juga banyak di kedua-dua bahagian pulau ini.

Long Beach waktu tengah hari

Suasana di Long Beach lebih meriah pada waktu malam. Sebab ada fire show. Di Coral Bay agak sunyi sikit pada waktu malam.

Walaupun suasana di Long Beach meriah pada waktu malam, namun tidaklah bising sehingga mengganggu suasana anda di bilik hotel.

Untuk trip kali ni, saya pilih ke Long Beach.

Bahkan sewaktu saya ke sini, ramai jugak pelancong yang menginap di Pulau Perhentian Besar datang ke sini pada waktu malam semata-mata sebab nak enjoy fire show. Hanya naik bot teksi, RM5 seorang.

8 – Hotel

Dari jeti ke hotel, kita kena jalan kaki. Dulu memang ada perkhidmatan bot teksi (RM5) untuk hantar kita ke depan hotel. Sekarang dah diberhentikan.

Pulau Perhentian

Jeti adalah betul-betul di hadapan HOTEL MIMPI. Satu-satunya hotel di Long Beach yang menyediakan swimming pool.

Panjang Pantai Long beach ini adalah 800-900m.

Jarak hotel paling jauh dari jeti ini adalah 900m iaitu D Rock Garden Resort. Untuk orang muda, memang takdak masalah. Untuk orang tua, agak memenatkan. Terutamanya kalau beg berat. Isteri saya, dia memang tak penat langsung lah sebab kita yang galas semua beg dia 😉

Kalau nak pilih hotel yang best, cuba pilih lokasi hotel di kawasan tengah-tengah Long Beach.

Hotel di sini banyak. Bergantung kepada bajet. Harga sekitar RM150 – RM500.

Saya stay di Cocohut Long Beach Resort. Kalau buat booking nanti, jangan tersilap buat booking. Sebab di Pulau Perhentian Besar pun hotel ni ada cawangan jugak. Check betul-betul.

  1. Cocohut Long Beach Resort (RM200-400)

2. Mimpi Perhentian (RM400-600)

Kalau kita jarang-jarang bercuti dan bercuti pula dengan keluarga, disarankan ambiklah hotel yang berharga RM250-400 semalam. Supaya selesa sikit. Dengan harga tu boleh masuk 3-4 orang sebilik.

Adalah sangat disarankan untuk buat tempahan awal-awal. Sebab hotel dan resort di Pulau Perhentian cepat penuh.

9 – Snorkelling

Aktiviti yang wajib adalah snorkelling. Diving pun ada, tapi buat masa sekarang saya masih kurang berminat.

Memandangkan kami check-in di hotel pun jam 1130am. Kami buat keputusan untuk snorkelling esoknya, hari kedua. Sampai bilik terus qadha tidur semalam. Jam 330 petang kami keluar jalan-jalan di sekitar Long beach. Lepak makan dan minum. Kami sewa goggle RM10/per set untuk mandi pantai petang tu.

Harga pakej snorkeling sekitar RM40-60 seorang. Berlainan dengan waktu snorkeling di Thailand yang bermula jam 8 pagi sehingga 1 tengah hari, di sini aktiviti bermula jam 10 pagi sehingga 4 petang. Bagus juga. Tak lah kita terkejar nak breakfast awal pagi sangat kan.

Tapi ada juga saya terbaca aktiviti snorkelling yang mula pukul 10 pagi habis pukul 1 petang. So anda bole survey mana yang sesuai.

Makanan tengahari tidak disediakan, tapi sewaktu lunch-break kita akan dibawa ke Perkampungan Nelayan. Di situ memang banyak restoran. Harga berpatutan dan tidak mahal. Jadi jangan bimbang. Anggaran harga adalah sekitar RM7-15 untuk seorang makan/minum.

Panggil ikan

Antara point-point yang kita akan dibawa waktu snorkelling adalah:

  • Coral Point
  • Fish Point
  • Shark Point
  • Turtle Point

10 – Mandi di Jeti

Kalau sebelah petang kita nak continue mandi, boleh cuba mandi sekitar jeti. Memang best. Ikan pun banyak. View nak bergambar dalam air pun cantik.

Bagi saya port mandi paling best di Pulau Perhentian Kecil ni adalah di jetinya
Pesisir jeti di Pulau Perhentian

11 – GoPro

Untuk yang tidak memiliki GoPro, jangan bimbang boleh sewa di sana. Boleh sewa dengan mana-mana pengendali atau ejen bot snorkeling. Kalau boleh survey dan tanya (sehari sebelum) sewaktu beli pakej snorkeling sebab takut GoPro habis. Harga RM100 satu hari. Kalau boleh mintak lah 2 bateri. Satu bateri memang tak cukup.

Atau boleh beli action camera murah-murah di Shopee.

12 – Fire Show

Pada waktu malam, selain daripada melepak di hotel, kedai makan atau di tepi pantai, di sini juga anda boleh enjoy tengok fire show. Persembahan dibuat oleh penduduk tempatan dan orang putih yang stay di situ. Fire show ni berlangsung selama lebih kurang satu jam. Sebelum fire show akan dipasang lagu-lagu. Ala-ala music bar.

Kalau kita nak duduk di meja dan duduk atas tikar, kena bayar RM20 untuk satu meja. Boleh duduk dalam 4-5 orang. Tapi kalau kita taknak bayar meja pun boleh, kita boleh berdiri belakang meja (tepi pantai) atau di tepi-tepi kawasan meja. Kalau kita ambil meja pun, tak semestinya kita perlu order makanan dan minuman di situ. Boleh beli makanan dari tempat lain dan makan di situ.

Lepas habis fire show, orang yang buat persembahan akan datang buat kutipan duit sebagai sumbangan. Bagilah seikhlas hati anda.

13 – Makan minum

Jumlah ini adalah subjektif. Tapi anggaran kasar adalah RM100-200 untuk 3 hari 2 malam untuk 2 orang. Itupun sebenarnya untuk makan malam selama 2 malam. Sebab breakfast disediakan di hotel.

Itu pun kalau kita nak makan ikan bakar. Kalau tak nak, boleh jimat lagi.

Dekat sini juga ada ice-cream shake (ice-cream goncang) yang sedap.

Tak sangka boleh terjumpa saudara pulak di sini. Dia pun mai bercuti. Di KL tak berjumpa. Di Perhentian pulak boleh jumpa.

Kesimpulan

Keseluruhan kos kami adalah lebih kurang RM1000 – 1200 untuk 3 hari 2 malam. Ini tidak termasuk kos minyak dan tol dari Shah Alam.

Secara peribadi saya rasa Pulau Perhentian lebih seronok berbanding Koh Lipe. Mungkin sebab saya suka pulau yang relaxing dan tak terlampau crowded atau terlampau banyak kedai. Kalau di Koh Lipe, sangat meriah (pada waktu peak season) sebab banyak kedai dan malamnya lebih hidup dengan pelbagai persembahan. (Walaupun saya melawat Koh Lipe pada waktu off-season, tapi umum mengetahui ianya sangat meriah ketika peak season)

Dari segi cantiknya air laut pun boleh dikatakan setaraf.

Pada saya, 3 hari 2 malam tidak mencukupi sebab hari ke-3, boleh dikatakan akan burn begitu saja. Sebab pukul 11 pagi kita akan standby untuk bertolak balik. Jadi seolah-olah kita hanya ada 2 hari iaitu hari pertam dan ke-2 saja untuk explore everything. Cadangan saya, 4 hari 3 malam.

Related Post

5 thoughts on “13 Tips Melancong ke Pulau Perhentian Kecil?
  1. Trip ke Bukit Keluang - Passport18

    […] Baca : Berapa Kos Melancong Ke Pulau Perhentian […]

  2. Scam Yang Paling Best Pernah Aku Kena - Passport18

    […] Artikel lain : Berapa kos melancong ke Pulau Perhentian? […]

    • Ma

      Mula dari RM70

      • Zainal Abidin

        Terbaikkk!!

  3. Cantik sangatkah Koh Lipe ni? - Passport18

    […] Kaki sakit. Saya ni minat mandi pantai. Jadi bagi saya ini memang spoiler. Sebab tu lah saya prefer Pulau Perhentian di […]

Leave a Reply

%d bloggers like this: